Saturday, June 20, 2020

Claude Oscar Monet ve Eşsiz Eserleri

Blog okurlarımız için dünyaca ünlü Fransız empresyonist ressam Claude Monet’in hayatından kesitleri ve en ünlü tablolarını derledik..

1840’ta Paris’te doğan Claude Oscar Monet, bir bakkalın oğludur. 1845’te ailesi Le Havre’a taşınan Monet, burada okul eğitiminin yanı sıra çizim öğrenimini de yaptı. 


Çok gençken karikatüre meraklıydı, fakat 1858’den sonra gerçek ustası manzara ressamı Eugéne Boudin’in denetiminde açık havada resim yapmayı sevmeyi öğrendi. 

1859’da Paris’e resim çalışmaya gitti. Bütün karşıt önerilere rağmen Monet çalışmalarını hem Charles Jacques’in atölyesinde, hem de Pissarro’yu tanıdığı Académie Suisse’de bağımsız olarak sürdürdü. 

1862’de Paris’e yeniden gelişinde yaşamı boyunca dost kalacağı Frédérick Bazille, Pierre-Auguste Renoir ve Alfred Sisley’le tanıştı.



View At Rouelles, Le Havre, 1858
Bu yıllar Monet için zorlu yıllardır. Bağımsızlığını ve isyancı karakterini onaylamayan ailesinin her türlü parasal yardımı kestiği, ailesi ile sürekli tartışmalara girdiği gelişme ve çabalama yıllarıdır bu yıllar.


O yıllarda aldığı tek yardım sanatçı arkadaşlarından özellikle Gustave Courbet ve Bazille’den gelmektedir. 1866’da kız arkadaşı Camille Doncieux’un tam boy portresini yaptı ve iyi eleştiriler aldı. 

Camille ile aralarındaki ilişkiyi onaylamayan ailesi ona para vermeyi yeniden kesti. Bu sıralarda Camille, Monet’nin ilk çocuğunu dünyaya getirdi.






Piknik, 1865


Piknik, arkadaşı Édouard Manet’in 1863’te skandal yaratan Kırda Öğle Yemeği adlı resminden esinlenerek yaptığı eseridir. Bu yıllarda Monet de Manet gibi kurguya dayalı, tarihsel, romantik ve düşsel konular yerine modern yaşamdan sahneler betimlemekten yanaydı. 


Piknik, Monet’in gerçekçi anlayışını devam ettirdiğini gösteren bir resmidir.



Camille Doncieux, 1866

Eşi Camille’nin yüzüne düşen sarı ışık adeta erken ölümün habercisiydi, yeri süpüren etekliğiyse tam tersine hayatın, hareketin simgesi. 


Ressam, ölüm gözlerini kapattığında da çizecekti Camille’yi, karısının mavi beyaz fırça vuruşlarıyla biçimlenen yüzünde acının izdüşümünü yansıtacaktı.



Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede, Sainte-Adresse, 1867

Monet halasının bahçesini resmetmiştir. Bahçede kadın Jeanne-Marguerite Lecadre, onun kuzeni.


Monet’in annesi 1857 yılında ölür. Ressam, Lecadre’nin evine taşınır. Monet’in ressamlık yeteneğini görünce onu bu yönde teşvik eden biridir kuzen.



Sainte-Adresse’te Teras, 1867

Monet ailesi ile 1867 yazını Sainte-Adresse’te geçirir. Resme panama şapkasıyla babasını ve akrabalarını yerleştirmiş. Ressam, resimde yükseltilmiş bir bakış açısıyla, teras, deniz ve gökyüzünü boyayarak, tuvalin düz alanını vurgulamıştır. 


Ayrıca, Monet’in Camille ile beraberliği nedeniyle ailesiyle arasının gergin olduğu bir dönem.

No comments:

Post a Comment

Halat İpten Saksı Yapımı

Sizlere bu sefer maliyeti çok düşük kolayca yapabileceğiniz bir proje göstereceğim. Malzemeler; 5mm 3 metre halat ip Silikon tabancası Birka...